12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
‘Een zomer zonder vliegen, dé zomer van je leven?’ Met die slogan daagt een tiental vrienden de Vlaming uit om deze zomer niet op een vliegtuig te stappen.
 
De groep wil een groter bewustzijn creëren over de impact van vliegreizen, en wil tips en inspiratie voor alternatieven geven. ‘Veel te weinig mensen staan erbij stil dat één vliegreis in een klap al hun inspanningen voor het klimaat kan verknallen’, zegt initiatief­nemer Peter Paul Vossepoel (29).
 
‘De focus op stoppen met vliegen is de enige juiste’, zegt Laurien Spruyt van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). ‘De luchtvaart is de transportsector die het sterkst bijdraagt tot de opwarming van de aarde én hij is de snelst groeiende.’
 
Lees verder op Standaard.be