12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.

Het langverwachte rapport van een Frans studiebureau over de geluidshinder van vliegtuigen op Zaventem reikt geen mirakeloplossing aan.

Een van de werven die de regering-Michel niet heeft aangepakt, ondanks de doelstelling die daarover in het regeerakkoord was opgenomen, is een duurzame oplossing voor de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem. Federaal minister van Verkeer François Bellot (MR) besliste wijselijk zijn hand niet in dat wespennest te steken, en heeft in het dossier geen enkel beleidsinitiatief genomen. Hij heeft zich ertoe beperkt een studie te bestellen, nadat hij daartoe in 2017 was verplicht door de rechtbank.

Dat rapport, gemaakt door het Franse studiebureau Envisa, is klaar. Te laat voor Bellot om er nog mee aan de slag te gaan. ‘Het rapport vormt een goede basis voor de volgende regering’, meldt het kabinet van Bellot. Dat is maar de vraag. Nieuw benoemde ministers hechten gewoonlijk geen grote waarde aan rapporten die hun voorgangers hebben laten maken.