12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
22 onteigeningen en een muur van 18 meter hoog. Dat zijn de ingrijpende gevolgen voor gemeenten Steenokkerzeel en Erps-Kwerps als de luchthaven van Zaventem uitbreidt door de piste 25L te verlengen. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van uitgelekte toekomstplannen van de luchthaven.
 
Het studiebureau dat zich buigt over de uitbreiding van Brussels Airport, schuift twee scenario's naar voor: één met de verlening van piste 25L, één zonder. Als de piste verlengd wordt, zal de luchthaven 95 hectare groter worden. In dat meest ingrijpende scenario moeten 22 woningen wijken. Vooral het gehucht Humelgem (Steenokkerzeel) wordt daarbij zwaar getroffen.
Om de andere woonkernen te beschermen tegen geluidsoverlast, denkt het designbureau aan een geluidsmuur van 18 meter rondom de luchthaven. Die zou maar liefst 4 kilometer lang zijn. Woensdag legt Brussels Airport haar voorstellen op tafel tijdens een informatiesessie voor de buurtbewoners. Maar volgens de luchthavens is het uiteindelijk de politiek die beslist wat er gebeurt.
Steenokkerzeel en Erps-Kwerps lieten zich al eerder ontvallen dat ze bijzonder bezorgd zijn over de mogelijke uitbreiding. "“Wij betreuren dan ook ten zeerste dat een deel van de uitbreidingsplannen vandaag al uitgelekt is in de pers. Onze inwoners zijn rechtstreeks betrokken bij de plannen van de luchthaven en hebben het recht om deze informatie uit eerste hand van Brussels Airport te vernemen”, zegt burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon.
Ryon wil niet dat zijn gemeente - en zeker het gehucht Wumelgem - een spookdorp wordt. "Wij gaan niet akkoord met de uitbreiding, zeker niet met de onteigeningen die nodig zijn in Humelgem, met als oorzaak om de Brusselse geluidsnormen te omzeilen. Ons dorp is de voorbije 50 jaar alleen maar kleiner geworden door de uitbreidingsdrang van de luchthaven, dit moet nu stoppen”, besluit Ryon.
Vanavond meer hierover in ons nieuws op RINGtv.
0
0
0
s2smodern