12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Luchthavengemeenten kanten zich stevig tegen verlenging van startbaan: “We zullen ons met alle middelen verzetten tegen uitbreiding”
Kortenberg/Steenokkerzeel -

De Vlaamse randgemeenten Kortenberg en Steenokkerzeel zijn niet te spreken over een mogelijke verlenging van startbaan 25L met 900 meter. Een nieuwe effectenstudie over geluidshinder rondom Brussels Airport, in opdracht van de Belgische staat, zou er volgens de besturen dan ook voor zorgen dat deelgemeente Erps-Kwerps en gehucht Humelgem onleefbaar zouden worden.

Lees verder op Nieuwsblad

Maarten De Cock en Dimitri Berlanger