12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Tegen de ongebreidelde groei en oneerlijke concurrentie van de luchtvaart en luchthavens wordt niet alleen strijd gevoerd in onze luchthavenregio. Ook in Nederland mobiliseren burgers en organisaties uit het middenveld zich om een stop toe te roepen aan het ‘Schiphollen’ zoals onze Nederlandse buren dat zo mooi verwoord hebben. Vrijdag 23 Maart 2018 vond een symposium plaats in Utrecht, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties van Noord-Holland en Overijssel en door Natuur en Milieu, waar naast tal van bewonersgroepen ook Kamerleden aan deelnamen. Ook 2 afgevaardigden van ons Burgerforum waren present. Het symposium was ook de start van een campagne, inclusief een geplande landelijke manifestatie in juni, die tot doel heeft de eerlijke feiten over het vliegverkeer uit de doeken te doen en daarmee aan te tonen dat de luchtvaart in Nederland allang aan haar grenzen zit. Voor meer informatie verwijzen we graag naar de website van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland