12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.

Deze voormiddag een bezoek gebracht aan Immo Willems, een gekende makelaar die heel erg actief is binnen onze gemeente. Op onze vraag, die we hen eerder deze week stelde, of ze reeds enige invloed of nadelen hadden ondervonden van de problematiek rond de uitbreidingsplannen van de luchthaven, kreeg ik helaas een positief antwoord.

En inderdaad, wie wil er een woning kopen in een gebied waar je niet zeker weet hoelang je er kan wonen of wat de leefkwaliteit zal zijn indien de plannen uitgevoerd worden zoals voorzien. Of mensen die willen verkopen, omdat ze de problemen voor willen zijn en niet met een minwaarde op hun vastgoed geconfronteerd willen worden. De ene koopt niet, dan andere kan niet verkopen…

Eerder deze week hadden ze een koppel dat telefonisch en per mail al een aankoop bevestigd had. Ze vroegen een tweede bezichtiging van het pand, gelegen in de Engerstraat. Helaas, net die dag was er oostenwind en dus opstijgende vliegtuigen. Bleek ook dat ze al navraag gedaan hadden bij de buren en op de hoogte waren van het lawaai en de plannen. Resultaat, einde bezichtiging en géén verkoop.

En dit is geen alleenstaand geval. Eerder had een koppel al een afspraak geannuleerd omdat ze gehoord hadden van de uitbreidingsplannen van de luchthaven. Een ander jong koppel, die recent een bouwgrond aangekocht hadden in de Frans Mombaersstraat, hebben hun bouwgrond terug te koop aangeboden, omdat de dame er niet meer wou gaan wonen. Of ze het nog kwijt raken aan hun aankoopprijs zal een ander paar mouwen zijn. Mooie start van hun jonge leven.

Dus het zal niet verwonderen dat de mensen van Immo Willems, maar wees gerust, ook de andere makelaars, met hun handen in het haar zitten. Geen aankopen meer door potentiele klanten die bang zijn en geen verkopen meer omdat de mensen waarschijnlijk onder de nominale waarde moeten verkopen. En dit is het topje van de ijsberg, gekende gevallen van annulatie. Want wat met de mensen die niet bij een makelaar in Kortenberg binnenstappen omdat ze vrezen voor de toekomst. Dat aantal is niet gekend. Maar ze zijn er, gegarandeerd.

En vastgoedmakelaars zijn het begin. Want wie wil er nu investeren in bedrijven die in de getroffen zone liggen? Welke bedrijven kiezen nog voor expansie als ze straks hun personeel op straat moeten zetten omdat er een afrit van een snelweg door hun bedrijf loopt of omdat hun bedrijf binnen de uitbreidingszone van de luchthaven blijkt te liggen…. Gaat de plaatselijke supermarkt nog willen of durven uitbreiden? Gaan er zich nieuwe investeerders engageren in plaatselijke economie…

2040 is ver weg…. Maar het is reeds begonnen! En net daarom vragen we jullie steun in deze actie. Laten we samen onze stem horen en sterk maken zodat men in Brussel niet zomaar doet wat men wil. Enkel met jullie steun en engagement kunnen we dit hard maken. Teken onze petitie, deel de petitie met jullie vrienden, familie en kennissen in heel het land, neem deel aan onze komende acties, praat erover in je omgeving en vooral, blijf samen vechten tegen de uitbreidingsplannen van de luchthaven.

0
0
0
s2smodern