12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Het Burgerforum deelt ten volle de bezorgdheid over de impact van ultrafijn stof veroorzaakt door 238.000 vluchtbewegingen op Brussels Airport niet alleen voor de gezondheid van de werknemers op de luchthaven maar ook wat de gezondheid van de inwoners in de luchthavenregio zelf betreft. Gedurende 2017 tankten 112500 vertrekkende vluchten vanop Zaventem niet minder dan 1.33 miljard liter kerosene (gemiddeld 12000 liter/vlucht). Daarvan wordt een significant deel verbrand tijdens het opstijgen. Naast CO2 en lawaai gaat dit ook gepaard met de productie van grote hoeveelheden ultrafijn stof boven onze regio. Ultrafijn stof is zo fijn dat deeltjes via onze ademhaling rechtstreeks in de longen kunnen binnendringen en ook via de bloedbaan andere organen bereiken. Onderzoeken naar de effecten van ultrafijn stof wijzen op infecties in de longen en invloed op hart- en vaataandoeningen. Hoogste tijd dus dat de overheid betrouwbare metingen doet van ultrafijn stof en de gezondheidsrisico’s onderzocht worden!
 
Artikel standaard :

ACV wil onderzoek naar ultrafijn stof op Brussels Airport

De christelijke vakbond ACV vreest dat de mensen die werken op het tarmac van Brussels Airport, worden blootgesteld aan te veel ultrafijn stof. De bond vraagt dat er wetenschappelijk onderzocht zou worden hoe groot de gezondheidsrisico’s ­precies zijn. Vandaag zullen de werknemers van bedrijven die actief zijn op de luchthaven, ­gesensibiliseerd worden.

De bezorgdheid heeft te maken met een reeks onderzoeken naar de aanwezigheid van ultrafijn stof in de nabijheid van luchthavens. Uit Nederlands onderzoek bleek onlangs dat mensen die in de buurt van de luchthaven Schiphol wonen, ­geregeld blootgesteld zijn aan verhoogde concentraties ultrafijn stof. De vakbond wil de ­problematiek ook hier op de agenda krijgen. (blg)