12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
bbl1
Beste sympathisant,
 
Weet je nog dat je de petitie van ‘Wij liggen er wakker van’ ondertekend hebt? Met die petitie vroegen we aan onze Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om bij de hervergunning van Brussels Airport alles op alles te zetten om de omgeving rond de luchthaven weer leefbaar en gezond te maken. We willen je nog eens heel hartelijk bedanken dat we toen op je mochten rekenen.
 
Want de situatie blijft erg zorgwekkend. Meer dan 100.000 mensen rond de luchthaven lijden aan ernstige slaapverstoring en meer dan 50.000 omwonenden lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De vliegtuigen die van Brussels Airport vertrekken, stoten meer stikstof uit dan alle bedrijven in de Antwerpse haven samen. De CO2-uitstoot neemt opnieuw in snel tempo toe. Als klap op de vuurpijl wil Brussels Airport een eeuwigdurende vergunning aanvragen, zodat ze de komende 10 jaren nog meer kunnen groeien. Dat betekent nog méér lawaai, gezondheidsproblemen en milieuverontreiniging!
 
Wij gaan over tot nog meer actie. Want dit kunnen we echt niet laten gebeuren. We werken aan een toekomstmodel waarbij we aan de werknemers jobzekerheid garanderen en waarbij we aan de omwonenden hun leefkwaliteit teruggeven.

Maar dit alles kost geld, meer geld dan waar we nu samen met de bewonersgroepen over beschikken. Daarom kunnen we elke donatie, groot of klein, gebruiken. Steun jij ons in de strijd voor een gezonde, leefbare omgeving voor de omwonenden van Brussels Airport?
 
 
Je donatie is ook welkom via het rekeningnummer BE27 5230 8012 1873 met mededeling “wij liggen er wakker van.”
 
Enkel met jouw steun kunnen we de luchthaven dwingen tot actie. Voor alle omwonenden en onze planeet.
 
Heel erg bedankt. Namens alle bewonersgroepen en milieuverenigingen rond de luchthaven. Want wij liggen hier wakker van.
 
Jasper Wouters - Wij liggen er wakker van

bbl2