12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Gaan een groene levensstijl en goedkoop vliegen nog langer samen? Milieu-expert Jan Mertens brengt de kwestie aan bod in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Uitgerekend mensen met een groene levensstijl en een kosmopolitisch perspectief maken massaal gebruik van goedkope luchtvaart", zegt Mertens, die de confrontatie wil aangaan met deze groep. “Ze moeten beseffen dat de ecologische waarheid haar rechten heeft”.
 
Jan Mertens is lid van Oikos, een onafhankelijke denktank die aan sociaal-ecologische verandering wil werken. Mertens werkt tevens voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Zijn column verscheen in het magazine Mo onder de titel "Naar nergens vliegen" en ging een eigen leven leiden op sociale media. Hij vond de inspiratie voor zijn tekst na een gastcollege met jonge studenten.
 
Lees verder op VRT.be
 
VRT - Jan Vandervelden