12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
De gemeenten rond luchthaven reageren verontwaardigd op plannen Brussels Airport: “Dit wordt Doel in het kwadraat, met honderden onteigeningen”
 
Een landingsbaan verlengen met 800 meter, een langere taxibaan voor vliegtuigen, een nieuw bedrijvencentrum. Bij het horen van de uitbreidingsplannen van Brussels Airport staan gemeenten en actiegroepen uit de buurt op hun achterste poten. “Als dit doorgaat, verdwijnen Humelgem en Erps-Kwerps van de kaart. Dit wordt Doel in het kwadraat, met mogelijk honderden onteigeningen.”
 
Lees verder op Nieuwsblad.be