12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Kurt Ryon, de Burgemeester van Steenokkerzeel, hekelt de manier waarop Brussels Airport Company hun uitbreidingsplannen aanbrengen.
 
Woensdagavond verduidelijkte Brussels Airport Company (BAC) zijn plannen voor de uitbreiding van de luchthaven in twee infosessies, zowel in ‘mijn’ dorp als in Erps-Kwerps. De talrijke opkomst en de hevige tegenstand tegenover de uitbreidingsplannen, maakten meteen duidelijk dat er in de omgeving van de luchthaven weinig draagvlak is voor wat de luchthaven momenteel voorstelt. Het draagvlak dat er tot nu toe was, zit in een serieuze storm en laat een schade achter zoals de hevige wind van 2 weken geleden. Met onherstelbare schade...
 
Dit heeft vooral te maken met de aanpak van de luchthaven zelf in dit dossier. Een slecht voorbereide infosessie, met slecht beeldmateriaal. Ze hadden concrete cijfers over de luchtvervuiling op het viaduct van Vilvoorde, maar geen gegevens voor zij die gaan onteigend worden in Humelgem. BAC is totaal niet in dialoog gegaan met onze inwoners, maar stelde gewoon zonder inspraak de door haar geselecteerde opties voor.
 
Lees verder op HLN.be - Nick Dierickx