12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
De geluidshinder rond Brussels Airport zit politiek voorlopig vast, maar luchtvaartmaatschappijen moeten een Brusselse boetegolf vrezen. Hoe zien die vliegroutes er nu precies uit?
 
Hoe wordt er over Brussel gevlogen?
 
Elke dag vertrekken en landen er op Brussels Airport honderden vluchten. Het spinnenweb van vliegroutes ziet er niet elke dag hetzelfde uit. Een koude week in februari leidt tot een heel ander vliegpatroon dan een zomerse juni-week. De reden: vliegtuigen moeten altijd tegen de wind opstijgen en landen, waardoo weerpatronen impact hebben op de vliegroutes. In een doorsnee week zien de vliegroutes rond Brussels Airport kan je hier zien en volgen : http://www.batc.be
 
Wie krijgt het nu het hardst te verduren?
 
Lees verder op Tijd.be