12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Ongeruste buurt­bewoners kwamen gisteren luisteren naar de plannen voor de uitbreiding van de luchthaven. ‘Al die cijfertjes. Ik wil alleen weten of ik hier kan blijven wonen.’
 
BRUSSEL‘Als de grote mannen zeggen: die langere start- en landingsbaan komt er, dan komt ze er. De plannen daarvoor liggen al veertig jaar in hun schuif. Mijn schoonvader zei het al: op een dag zal Humelgem verdwijnen. Ik hoop dat hij ongelijk had, maar ik begin er nu meer en meer voor te vrezen.’
 
Danny Smeesters (50) woont al zijn hele leven lang aan de Processieweg in Humelgem, een gehucht van Steenokkerzeel, en hij ziet zijn woonplaats bedreigd door de aangekondigde uitbreiding van Brussels Airport (DS 22 januari). ­Samen met enkele honderden ­medebewoners zakte hij gisteravond af naar een infovergadering in het lokale gemeenschaps­centrum waar de luchthaven haar uitbreidingsplannen kwam toelichten. Tegen 2040 wil Brussels Airport het aantal passagiers opdrijven van 23 miljoen vandaag naar 40 miljoen. De omwoners vrezen de gevolgen.
 
Lees verder op DeStandaard.be