12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Enkele omwonenden van de luchthaven van Zaventem zijn onthutst over de manier waarop Brussels Airport hun vragen over de uitbreidingsplannen beantwoordt. Vooral over het ruimtelijk aspect en de bedreiging van de leefbaarheid vielen de omwonenden achterover. “Het komt erop neer dat we maar elders hadden moeten gaan wonen”, zegt een van de buren.
 
Tijdens de twee woelige informatievergaderingen die Brussels Airport op 24 januari organiseerde in Steenokkerzeel en Erps-Kwerps werd al duidelijk dat de ruim duizend aanwezigen nog met heel wat vragen over de uitbreidingsplannen van de luchthaven zaten. Daarom kregen ze de mogelijkheid om die vragen via e-mail te stellen. Deze week kregen tientallen buurtbewoners de antwoorden van de luchthaven in hun inbox. De manier waarop die mail opgesteld werd, is bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten.
 
Lees verder op HLN.be