12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, kant zich tegen de uitbreidingsplannen van de luchthaven. Zowat honderd hectare landbouwgrond en 22 gronden en woningen in Humelgem en Erps-Kwerps moeten onteigend worden als de start- en landingsbaan met bijna een kilometer in oostelijke richting verlengd zou worden. “Daardoor zouden de laatste open ruimtes en waardevol landbouwgebied tussen Brussel en Leuven volledig verdwijnen”, zegt De Becker. “De omwonenden zouden dan weer moeten opkijken tegen een muur die op sommige plaatsen maar liefst achttien meter hoog is. De leefbaarheid van de dorpen zal daardoor zwaar onder druk komen te staan.”
 
Lees verder op HLN.be (RDK)