12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Het Vlaams Parlement gaat minder vliegen voor buitenlandse dienstreizen. Vanaf 2019 krijgt de trein de voorkeur op het vliegtuig als een buitenlandse bestemming binnen de 500 kilometer ligt of binnen de zes uur met de trein bereikbaar is.
 
Ook de Universiteit Gent schrapt vliegtuigreizen naar zowat 60 Europese bestemmingen. Personeel dat een dienstreis maakt naar Londen, Cambridge, Parijs en Amsterdam, zal dat alleen nog kunnen met de trein of bus. Bij twintig andere bestemmingen krijgt het personeel de trein of bus als voorkeursoptie, maar is vliegen nog mogelijk. De UGent wil zo honderden vliegreizen vermijden. (blg)
 
Lees verder op de standaard.be