12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Steenokkerzeel - Het Burgerforum Luchthavenregio heeft afgelopen zondag tijdens een infomoment in het gemeentehuis van Steenokkerzeel haar 12-puntenplan voorgesteld aan de gemeenten die rondom de luchthaven liggen. Dat plan biedt een alternatief voor de uitbreiding van Brussels Airport.

De voorbije maanden werkten de leden aan een 12-puntenplan als alternatief voor de uitbreidingsplannen. Zo wil het Burgerforum dat de overheid het initiatief neemt om een langetermijnvisie uit te tekenen voor de luchthavens van ons land, samen met de betrokkenen en op basis van becijferde scenario’s.

Daarnaast wil men onder meer dat vluchten onder de vijfhonderd kilometer vervangen worden door betere trein- en busverbindingen, een plafond van respectievelijk 250.000 vluchtbewegingen per jaar en 74 vluchten per uur, een wettelijke verankering van het historisch baangebruik, stillere vliegtuigen en een afschaffing van de nachtvluchten.

(RDK) Lees verder op HLN.be