12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
De gemeenten rond de luchthaven van Zaventem hebben de luchthavenproblematiek besproken met het Burgerforum Luchthavenregio.

Het burgerforum biedt een 12-puntenplan aan als alternatief voor de uitbreidingsplannen van luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC). Enkele opvallende eisen zijn een plafond van respectievelijk 250.000 vluchtbewegingen per jaar, 74 vluchten per uur en een afschaffing van de nachtvluchten. “Voorts moeten heffingen vervuiling inperken, vliegmaatschappijen aanzetten tot technologische vernieuwing en een einde maken aan de onbelaste en oneerlijke concurrentie met de andere vormen van transport.”
Het forum vraagt de overheid om een langetermijnvisie uit te tekenen voor de luchthavens, samen met alle betrokkenen. “Een globaal mobiliteitsplan moet meer en slimmer investeren in andere vervoersvormen dan vliegtuig- en wegverkeer, onder meer door vluchten onder de 500 km te vervangen door betere trein- en busverbindingen. Uiteraard zijn sommige politici het oneens met bepaalde punten in ons plan, maar andere genieten dan weer hun steun”, zegt Jos Jonckers van het burgerplatform. (dkr)
 
Bron : Het Nieuwsblad