12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
De gemeenten Kortenberg, Steenokkerzeel, Kampenhout, Herent, Zaventem en Wezembeek-Oppem hebben de luchthavenproblematiek besproken met het Burgerforum Luchthavenregio. Dat stelt een twaalfpuntenplan voor, als alternatief voor de uitbreidingsplannen van luchthavenuitbater BAC. Enkele opvallende eisen zijn een plafond van 250.000 vluchtbewegingen per jaar en 74 vluchten per uur en een afschaffing van de nachtvluchten.
 
Het forum vraagt de overheid om een langetermijnvisie uit te tekenen voor de luchthavens, samen met alle betrokkenen.
 
Volgens het forum moet een globaal mobiliteitsplan meer en slimmer investeren in andere vervoersvormen, onder meer door vluchten onder de vijfhonderd kilometer te vervangen door betere trein- en busverbindingen en een betere connectiviteit tussen de luchthavens.'
 (dkr - Lees verder  op Standaard.be)