12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
ERIK SOLHEIM WAS IN DEONTOLOGISCH TROEBEL WATER VERZEILD
 
De milieuchef van de VN moet opstappen omdat hij te veel in het vliegtuig zat. Ook de luchtvaartsector zelf krijgt steeds meer de wind van voren.
 
BRUSSELZijn critici hadden het precies uitgerekend: de voorbije 22 maanden zat Erik Solheim 529 dagen in het vliegtuig, of 80 procent van zijn werktijd als baas van het ­milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep). Het kostte de internationale organisatie ruim 400.000 euro. Dat een man in zijn functie geregeld ‘op de baan’ is, lijkt logisch. Solheim, de voormalige minister van Milieu van Noorwegen, had bovendien een missie. Hij wilde het milieu veel hoger op de politieke en publieke agenda krijgen.
 
Lees verder Standaard.be (Redacteur Dominique Minten)