12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
HONDERD ZWALUWPAARTJES WORDEN WEGGELOKT NAAR OMLIGGENDE BEDRIJVENTERREINEN
 
De Kille Meutel Vogelvrienden uit Zaventem zijn begonnen met een project om de meer dan honderd zwaluwpaartjes op het luchthavendomein weg te lokken met artificiële nestkastjes en elpees.
 
ZAVENTEM/STEENOKKERZEEL De Zaventemse vogelvereniging De Kille Meutel Vogelvrienden zal nauw samenwerken met Brussels Airport Company om de huiszwaluwen op het luchthavendomein een nieuw onderkomen te geven. Meer dan honderd paartjes hebben hun nest gebouwd onder de overhellende daken van enkele oude gebouwen op de site. Maar vogels en vliegtuigen zijn geen goede combinatie. Niet zelden komt een zwaluw in de motoren van een vliegtuig terecht bij het proefdraaien. De vogels sterven daarbij en de motoren kunnen beschadigd raken.
Brussels Airport Company ging daarom op zoek naar mogelijkheden om de zwaluwen op een diervriendelijke manier van de site te verwijderen en kwam zo terecht bij de vogelvrienden.
‘Het klinkt misschien verrassend, maar de luchthaven is een paradijs voor de zwaluw’, zegt Franz Pieters van de Kille Meutel Vogelvrienden. ‘Heel wat gebouwen hebben die typisch overhellende daken.
 
Lees verder op Standaard.be