12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Maandag moet er een Staten-Generaal zijn over de luchthaven van Zaventem. Maar er beweegt niets. 'Minister Bellot kan toch geen
vonnis negeren?'
 
Van onze redacteur Tom Ysebaert
 
BRUSSELUiterlijk 17 september, volgende week maandag dus, moet er een Staten-Generaal opgericht zijn over de toekomst van deluchthaven van Zaventem. Dat had een rechter van de Brusselse rechtbank op 30 mei in kort geding bevolen (DS 31 mei). Het waseen opdracht voor de federale minister van Mobiliteit, François Bellot (MR).
 
Maar enkele dagen voor de deadline blijft het daar oorverdovend stil. Chris Taes (CD&V), burgemeester van Kortenberg, heeft nogniets van het kabinet-Bellot vernomen. Hij is actief in het platform van de provincie en de luchthavengemeenten dat eind augustus eenbrief naar de minister stuurde om te vragen hoe het zat. 'Maar die bleef onbeantwoord', zegt Taes, 'Het is toch vreemd dat een ministereen vonnis zomaar naast zich neerlegt?
 
Lees verder op DeStandaard.be