12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Zaventem - Het Burgerforum Luchthavenregio vreest dat het transport van de coronavaccins voor meer nachtvluchten rond Zaventem zal zorgen en roept de federale en Vlaamse regeringen op om hierop toe te zien. “Want in de eerste lockdown werden de medische transporten voornamelijk ’s nachts uitgevoerd”, klinkt het. De minister wijst op een uitzondering in medische crisissen, maar vraagt de luchthaven om er geen misbruik van te maken.
 
Met een brief naar bevoegd federaal mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) en bevoegd Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) hoopt het Burgerforum Luchthavenregio - een koepel van enkele bestaande bewonersgroepen in de omgeving van Zaventem – dat de ministers ervoor zullen zorgen dat de geplande vaccinvluchten vooral overdag uitgevoerd worden. Ondertussen werden al enkele van die vluchten van op Brussels Airport uitgevoerd, maar vanaf februari zal dat aantal fors toenemen. HLN - Lees meer...